Mazais, bet jaudīgais Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine gatavo gardu kafiju
foto: Publicitātes foto

Mazais, bet jaudīgais Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine gatavo gardu kafiju

R.Kažimėkas

Reklāmas projekts

Mūsdienīgie sadzīves kafijas aparāti var pagatavot kafiju tāpat kā kafejnīcā, un šīs ierīces nav dārgas. Aizvien populārāki kļūst kompaktie pusautomātiskie espreso kafijas aparāti, taču ne katrs no tiem var pagatavot pietiekami aromātisku un gardu kafiju. „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” ir veidots tā, lai no samaltajām kafijas pupiņām iegūtu maksimumu. Par kvalitatīvu un „pareizu” tiek saukts tāds espreso, kad 25–30 ml šī dzēriena iegūst 20–30 sekundu laikā vismaz 8–9 bar spiedienā. „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” kafiju gatavo divreiz lielākā spiedienā, tas nozīmē – vairāk garšas, vairāk aromāta.

Mazais espreso kafijas aprāts: kāpēc ir vērts to iegādāties?

Kompaktie kafijas aparāti ir virtuves ierīces, kas nekrīt acīs. Tirgū pieejami dažādu krāsu modeļi ar dažādām funkcijām. Tos vieno nelielais izmērs, mazais svars un tehnoloģijas, kas tiek izmantotas tehniski sarežģītākos un lielākos modeļos.

Ir daudz iemeslu, kāpēc ir vērts investēt kompaktajā espreso kafijas aparātā „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine”. Pirmais – īpašais no svaigi maltām pupiņām pagatavotās kafijas aromāts un garša. Otras – vienkāršā lietošana un apkalpošana. Trešais – ātra kafijas pagatavošana. Ceturtais – mazais mūsdienu pusautomātisko kafijas aparātu izmērs. Piektais – pilnīga procesa parametru (spiediens, ūdens temperatūra, gatavošanas laiks) kontrole. „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” ir integrēts piena putošanas uzgalis, tāpēc var pagatavot ne tikai espreso, bet arī nevainojami krēmīgu kapučīno ar biežām putām vai citu kafijas dzērienu ar pienu.

Jāpiemin, ka ap 129 eiro vērtais modernais un kompaktais kafijas aparāts „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” izceļas ar lakonisku, pievilcīgu un modernu dizainu – nav nevajadzīgu izliekumu, dīvainu dizaina risinājumu. Šī aparāta platums – tikai 14 mm, tāpēc to var nolikt virtuvē un nejust, ka kļuvis mazāk vietas. Aparāta korpuss ir izgatavots no nerūsējošā tērauda, dominē melnā, matēta metāla un spīdīga metāla krāsa, kas lieliski iederas ne tikai virtuves, bet arī citā interjerā. Lieliska montāžas kvalitāte: izturīga konstrukcija, nekādu šķirbu, nekādu kustīgu elementu. Šim kafijas aparātam ir četras mīkstas kājiņas, kas uzreiz piespiežas pie galda virsmas, tāpēc uz galda vai citas virsmas aparāts stāv stabili. Priekšā ir liels, melns skārienekrāns ar intuitīvu un ļoti skaidru lietotāja saskarni – nospiediet izvēlēto piktogrammu, un kafija tiek pagatavota.     

Kurš labāks – kapsulu vai pusautomātiskais kafijas aparāts?

Mūsdienās daudzi skatās uz kapsulu kafijas aparātiem, jo īpaši tāpēc, ka tie nav dārgi. Taču parēķināsim: 16 kapsulas maksā ap 5,5 eiro (rēķinot vidējo populārāko kapsulu cenu starp cenu bez atlaides un ar atlaidi). Tātad viena kafijas tasīte maksā ap 34 centus. Kilograms kafijas (rēķinot vidējo ceno starp dārgākajām un lētākajām šķirnēm bez atlaidēm) maksā apmēram 25 eiro. Visai espreso tasītei vajag 7–8 g kafijas. Iznāk, ka viena kafijas tasīte maksā apmēram 19 centus. Atšķirība ir ievērojama. Turklāt kapsulu kafijas aparātiem nav tvaika uzgaļa; lai pagatavotu kapučīno vai latte, jāpērk speciālās šo dzērienu kapsulas.

Vēl viena pusautomātiskā kafijas aparāta priekšrocība – lielāka kafijas šķirņu izvēle: ja iegādāsieties kapsulu kafijas aparātu, varēsiet izmantot tikai vienas formas kapsulas, bet parasti nav daudz kafijas ražotāju, kas strādā ar konkrētas formas kapsulu ražotājiem. Ja iegādāsieties pusautomātisko espreso kafijas aparātu, jums būs liela eksperimentēšanas brīvība, varēsiet lietot jebkura pasaules ražotāja kafiju, baudīt dažādus aromātus un garšas, izmēģināt visdažādākās eksotiskās kafijas šķirnes. Svarīgi arī tas, ka kompaktā pusautomātiskā kafijas aparāta „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” cena nav augsta.    

foto: Publicitātes foto

Jo lielāks spiediens, jo intensīvāka garša

Espreso būtība – intensīva garša un ļoti plašs aromātu spektrs 25–30 ml kafijā. Lai to panāktu, kafija ir jāsamaļ pietiekami smalki, jo tad ūdens tvaika formā cauri kafijai sūcas lēnāk un labāk uzsūc aromātus un garšas. Kafijai jābūt labi saspiestai – tas ir vēl viens veids, kā panākt, lai kafijas granulas būtu tuvāk cita citai, un tā nodrošināt maksimālu garšas atklāšanos. Ūdenim cauri kafijai jātek ap 20–30 sekundes vismaz 8–9 bāru spiedienā. Mūsdienās ieteicams, lai mājām paredzētā espreso kafijas aparāta jaudu būtu lielāka par 1 000 W un tas gatavotu kafiju vismaz 15 bāru spiedienā. Lielāka jauda – ātrāk uzkarst ūdens karsēšanas sistēma, ātrāk var pagatavot kafiju, turklāt visu gatavošanas laiku tiek uzturēta stabila ūdens temperatūra. Lielāks spiediens – intensīvāka kafijas garša un spēcīgāks aromāts.

Pusautomātiskā aparāta „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” jauda – 1 350 W, bet espreso kafiju tas gatavo par ieteikto krietni lielākā – 20 bāru – spiedienā. Tā tiek iegūts vēl vairāk aromāta un garšas. Turklāt kafiju „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” gatavo divos posmos: vispirms tā tiek samitrināta zema spiediena ūdenī, pēc tam tiek „izspiests” espreso – ar ūdeni 20 bāru spiedienā. Un atkal – tas viss tiek darīts, lai aromāta un garšas būtu vēl vairāk. Ir temperatūras kontroles sistēma, tāpēc katra tasīte tiek pagatavota ar vienas un tā pašas temperatūras ūdeni. Starp citu – ja kafija ir pārāk stipri saspiesta, ūdens aparātos, kuros spiediens nav lielāks par 10 bāriem, cauri kafijai var tecēt pārāk ilgi vai netecēt vispār. Lielais „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” ūdens padeves spiediens šo problēmu novērš. Ir jāzina – jo ilgāk ūdens saskaras ar kafiju, jo rūgtāks ir espreso dzēriens.    

„Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” ir divi radziņi: mazākais ir paredzēts vienai tasītei, bet to var samainīt pret lielāku un vienlaikus gatavot divas kafijas tasītes. Uz ekrāna var izvēlēties, kādu dzērienu vēlaties: klasisko espreso vai vājāku kafiju, kurai pievienots mazliet vairāk ūdens.  

foto: Publicitātes foto

„Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” vērtējums

Kompakts, īpaši labi noder, ja uz galda virsmas nav daudz vietas vai arī ja vēlāties, lai citā istabā būtu neliels kafijas aparāts, kas nebojā interjeru.

Lai arī aparāta konstrukcija ir vienkārša, espreso kafiju tas gatavo tikpat labi kā krietni progresīvāki un ievērojami dārgāki modeļi.

Vienkārša, viegla salasāma vadība, viegli sasniedzamas galvenās funkcijas, un pilnīga espreso kafijas gatavošanas procesu kontrole.

Bet galvenais – ja izvēlēsieties kvalitatīvu kafiju, „Xiaomi Semi-automatic Espresso Machine” patiešām pagatavos espreso ar ļoti izteiktu garšu, atklās visas slēptākās izvēlētās kafijas īpašības.

Tēmas